Chucho Valdés 2021 Barcelona concierto jazz cuba palau de la musica laia andreu photography
Chucho Valdés © En Escena

Chucho Valdés 2021 Barcelona concierto jazz cuba

 

El prestigiós Voll Damm Jazz Festival no seria el que és sense la figura de Chucho Valdés, padrí del festival des de 2014. Després de dos anys, per fi vam poder tornar a gaudir d’ell ahir a la nit al Palau de la Música. El músic ens va oferir un gran concert rodejat d’una big band, amb músics afrocubans a la percussió i als cors. Però primer vam poder disfrutar d’un solo al piano, per tot seguit encadenar amb una peça a quarteto. I finalment ja, amb tota la big band vam poder presenciar la seva última obra La Creación, que segons ell mateix diu, és la seva obra mestra.

La big band, encara que reduïda en aquesta ocasió, estava composta per Hilario Durán i John Beasley a la direcció, arrenjaments i teclats. Dafnis Prieto a la bateria, José A. Gola al contrabaix i baix el.lèctric. També amb Roberto Jr. Vizcaíno a la percussió, Erick BarberiaYosvany González Franco i Felipe Sarria Linares com a batà i veus. A la veu teníem Yeny Valdés, i Brian Lynch i Etienne Charles a la trompeta. Per acabar amb Carlos Averhoff Jr al saxo tenor i Marcus Strickland al saxo alt.

 

Chucho Valdés entrega la medalla d’or al Conservatori del Liceu

Abans de començar el concert, Chucho Valdés va ser l’encarregat d’entregar la medalla d’or del Festival de jazz al Conservatori del Liceu a Maria Serrat, directora General de la Fundació Conservatori Liceu. Per primera vegada, la medalla ha estat otorgada a una institució. Aquest és un premi molt especial per ell ja que el mateix Chucho Valdés la va rebre el 2013 i el seu pare, el gran músic Bebo Valdés, el 1966. Convertint-se així en el primer artista en rebre la primera medalla d’or del festival.

Chucho Valdés té 80 anys recent complerts i porta més de 60 anys de carrera musical. Músic cubà, pianista i compositor, guanyador de sis grammys i quatre grammys llatins. Fundador del grup Irakere els anys 70, una petita big band, considerat el grup més important de la història de la música cubana en la segona meitat del segle XX. Amb Irakere es va barrejar jazz, música clàssica, rock i música tradicional afro-cubana, aconseguint un so totalment novedós. Per tot això, se’l considera la figura més influent de la historia moderna del jazz afro-cubà.

 

La Creación ens transporta a la cultura yoruba del Carib

Chucho Valdés arriba a Barcelona enmig d’una gira per Estats Units, França i Espanya amb una big band de més de 20 músics, tot i que en el Palau ho vam veure en format reduït. Aterra al Palau de la Música per mostrar-nos La Creación, una suite afrocubana on es barregen els càntics religiosos en castellà i en la llengua yoruba, amb el jazz i els ritmes caribenys i africans.

Tota la peça és un recorregut per la història de les arrels africanes a través d’un viatge pel Carib i Amèrica per homenatjar la influència africana a Cuba. És una obra dedicada al Déu de la religió yoruba, Olodumare el dios de la religión yoruba. Amb aquesta peça, el músic vol recuperar el llegat africà que s’ha anat perdent al llarg dels anys. I ho aconsegueix barrejant el blues afroamericà i els càntics yoruba, cosa que no s’havia fet mai abans.

 

  • Artista: Chucho Valdés
  • Festival: Voll Damm Jazz Festival
  • Data: Dimarts 23-11-21
  • Lloc: Palau de la Música

 

Chucho Valdés 2021 Barcelona concierto jazz cuba palau de la musica premi festival

festival Chucho Valdés 2021 Barcelona concierto jazz cuba palau de la musica public premi

2021 Chucho Valdés Barcelona concierto jazz cuba palau de la musica

Chucho Valdés 2021 Barcelona concierto jazz cuba palau de la musica en escena magazine

Chucho Valdés 2021 Barcelona concierto jazz cuba palau de la musica

Chucho Valdés 2021 Barcelona concierto jazz cuba palau de la musica quarteto